Toplumların Birbirine Bakışı Türk-Rus İlişkileri III. Çalıştayı (28 Nisan 2011)


Toplumların Birbirine Bakışı Türk-Rus İlişkileri III. Çalıştayı (28 Nisan 2011)

26 Haziran 2023

Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle, Rusya Federasyonu Büyükelçiliğinin desteğiyle düzenlenen; “Toplumların Birbirine Bakışı Türk-Rus İlişkileri III. Çalıştayı”, Türk Tarih Kurumu konferans salonunda seçkin bir dinleyici ve bilim insanı kitlesinin katılımı ile 28 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından açış konuşmaları yapılmıştır.

Toplantının açış konuşmasını yapan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Sayın Prof. Dr. Cezmi Eraslan; “III.sü gerçekleştirilen Çalıştayın kurumsallaşma aşamasında olduğunu belirterek, iki ülke arası ilişkilerin bambaşka boyut kazandığını, iki bölgesel gücün başta enerji, inşaat, ticaret ve turizm olmak üzere hemen her alanda işbirliği yaptığını, iki ülke arasında vize uygulamasının da 2 hafta önce kaldırıldığını belirtti. Üniversitelerimizin de bu Çalıştay toplantılarını desteklediklerini belirten  Eraslan; Kasım ayında IV.sünün yapılacağını bu toplantıların, 2012 tarihi itibariyle de yılda bir kez Türkiye ve Rusya’da düzenlenerek  periyodik olarak devam edeceği” bilgisini vermiştir.

(I. Çalıştay toplantısının bildirileri, Türkçe ve Rusça hazırlanarak basımı gerçekleştirilmiş ve toplantıya gelen katılımcılara armağan olarak sunulmuştur.)

Rus bilim insanları adına konuşan Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov’da; “Türk-Rus İlişkilerinde; bahar dönemi yaşandığını ve aktif işbirliğinden duydukları memnuniyeti bildirirken Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Sayın Cezmi Eraslan’a teşekkürlerini” ifade etmiştir.

Toplantımızı şereflendiren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Aydın yaptığı konuşmasında; “ Devletler arası  en yoğun ilişkilerin olduğu ülkelerin başında Rusya Federasyonunun geldiğini belirterek; Rusya’da yoğun bir iş gücü olduğunu Türk vatandaşlarının da bu iş gücüne katıldığını ve ekonomi ile gelişen ilişkilerin boyut değiştirerek daha da gelişeceğini açıkladı. Bilimsel çalışmaların önemi üzerinde duran Sayın Bakan, bilimsel verilerin sebep-sonuç ilişkileriyle netlik kazanmasının kavgaları yok ederek, cehaletten kurtulmanın ilk şartı olduğunu belirtti.

Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlıklarının Sosyal ve Beşeri Bilimler Akademisi olarak yeniden dizayn edilmesi gerektiğini belirterek, elinden gelen desteği vereceğini bildirdi.

Açış konuşmalarından sonra üç panel halinde gerçekleştirilen ilmi konuşmalarda ağırlıklı olarak Atatürk dönemindeki karşılıklı siyasi, sosyal ve kültürel konularda devletlerin ve toplumların birbirine bakışları ele alındı. Dil, kültür konularının ele alındığı tebliğler ve burada getirilen terim ve deyimler, dinleyicilerin  ilgisini çekmiştir.
1. Oturuma Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan başkanlık etti.
Katılımcılar; Prof. Dr. Nikolay Kireyev, Doç. Dr. S. Hasan Kırımlı, Dr. Aleksandr Vitol, Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol bildirileriyle katıldı.
2. Oturumu Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov başkanlık etti ve bildirisini sundu.
Katılımcılar; Dr. İrina Svistunova, Hasan Kanbolat, Dr.İlyas Kamalov bildirilerini sunarak 3.ve son oturumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Horata başkanlık etti.

Katılımcılar;  Yrd. Doç. Dr. İsmail Karaca, Doç.Dr. Aleksandr Pylöv, Dr. Halil Ersin Avcı, Doç.Dr. Aleksey Pylöv, Doç.Dr. Apollinaria Avrutina bildirileriyle katıldı.