Mudanya Mütarekesi’nden Günümüze Bursa Uluslararası Sempozyumu (26-28 Eylül 2013 / Bursa)
Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi işbirliğinde 26-28 Eylül 2013 tarihleri arasında “Mudanya Mütarekesi’nden Günümüze Bursa Sempozyumu” düzenlendi.
Bursa’nın kurtuluşunun 91’inci yıldönümünü anmak, geçmişten günümüze tarihi sürecine ışık tutmak, Bursa ve yöresiyle ilgili her türlü tarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik, coğrafi ve çevresel konuların bilimsel olarak tartışılmasına ortam sağlamak amacıyla düzenlenen Sempozyum 26 Eylül 2012 saat 10:00’da Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde açılış töreniyle başladı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Müfit Parlak, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan birer açılış konuşması yaptılar.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’nın, kuruluş ve kurtuluş sürecinde önemli bir durak olduğunu, Mudanya Mütarekesi’nden sonra kurulan Cumhuriyet ile birlikte bölgede Balkanlardan, Anadolu’dan dramatik göçler ve mübadele gerçekleştiğini, bu sempozyumun bu anlamda geleceğe ışık tutacağını söyledi. Karaloğlu, Bursa Valiliği olarak bu tür bilimsel çalışmaların içinde her zaman yer alacaklarını da sözlerine ekledi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise, Bursa’nın, hakkında 8-10 yıl sürecek sempozyumlar yapılabilecek zenginlikte bir kent olduğunu vurguladı. Örs, “Sempozyumun Bursa’nın gelişmesine ve Uludağ Üniversitesi’nin ilmi faaliyetlerine katkıda bulunmasını temenni ediyorum” dedi.
Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Müfit Parlak da, 91 yıl önce yapılan Mudanya Mütarekesi’yle, işgalden temizlenmenin ilk adımlarının atıldığını, bu nedenle Türkiye açısından büyük önemi olduğunu ifade ederek, “Bu sempozyumun, bildirileriyle kentin uzgörüsüne büyük değerler katacağına inanıyorum” dedi.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan da konuşmasında, tarih kavramı üzerinde durdu. Tarihin, istismar ve manipüle edilmesi durumunda beklenen fayda yerine toplumda gereksiz tartışmalara, hatta bölünmelere bile yol açabileceğine dikkat çeken Beyhan, yakın tarihimizin buna ilişkin örneklerle dolu olduğunu kaydetti. Sempozyumların en büyük hedeflerinin, manipülasyonları bir kenara bırakarak, araştırmak ve yeni şeyler söylemek olduğunu belirten Beyhan, bu sempozyumun bu anlamda bir ‘bilgi şöleni’ olarak yapılmasını ve yeni şeylere vesile olmasını diliyorum” dedi.
Program kapsamında iki gün boyunca A ve B olmak üzere iki ayrı salonda geçekleşen paralel oturumlarda toplam 30 sunum yapıldı.
Sempozyumun üçüncü günü ise sosyal programa ayrıldı. Bu kapsamda Bursa’nın tarihi ve turistik yerleri gezildi.
İlgili akademisyen ve araştırmacıların bir araya gelmesine vesile olan bu sempozyum, Bursa ve çevresiyle ilgili yeni bilimsel bilgi ve düşüncelerin üretimine katkı sağlamış, yeni bakış açıları ortaya konulmuştur.