Kuruluşundan 90.Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu (23-25 Ekim 2013) / From the Establisment to the 90th Anniversary – The Republic of Turkey International Symposium (23-25 October 2013 /Eskişehir)


Kuruluşundan 90.Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu (23-25 Ekim 2013) / From the Establisment to the 90th Anniversary – The Republic of Turkey International Symposium (23-25 October 2013 /Eskişehir)

27 Haziran 2023

Kuruluşundan 90. Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu

(23-25 Ekim 2013-Eskişehir)

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı işbirliğinde 23-25 Ekim 2013 tarihleri arasında “Kuruluşundan 90. Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi. Cumhuriyetimizin 90. Yıldönümünü kutlamak, Türkiye Cumhuriyetinin 90 yılını tarihi, sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yönleriyle bilimsel tartışmalarla ortaya koymak ve 90 yıllık gelişimin izlerini takip etmek amacıyla düzenlenen sempozyum 23 Ekim 2013 saat 10.00’da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde açılış töreniyle başladı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim TUNA, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan GÖNEN, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali BEYHAN birer açılış konuşması yaptılar.

Eskişehir Valisi Güngör Azim TUNA, açılış konuşmasına tüm katılımcılara teşekkür ederek başladı ve Milli Mücadele Dönemi’nde Eskişehir’in önemini vurguladı. Vali daha sonra “Türk Kültür Coğrafyası” ifadesinden yola çıkarak, “Çin’den başlayan içine Ortadoğu’yu, Türkistan’ı, Kafkasları, Balkanları ve Kuzey Afrika’yı alan” bu geniş alanda kültürel faaliyetlerin tüm Türk dünyası işbirliği ile geliştirilmesi gerekliliğine işaret etti. Son olarak Kuruluşundan 90. Yılına Türkiye Cumhuriyeti Sempozyumu’nun bu yöndeki çalışmalara ışık tutmasını umduğunu söyleyen Vali, Türk kültürünün uluslararası düzeyde benimsenip yaygınlaştırılmasının önemli bir hedef olduğunun altını çizerek konuşmasını tamamladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS ise konuşmasına cumhuriyetin bir rejim olarak insanlık tarihindeki öneminden söz ederek başladı. Ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin ileri bir demokrasi ile taçlandırılması gerekliliğini vurgulayan ÖRS, “Bu rejimi bize getiren Mustafa Kemal ve arkadaşlarına karşı kendimizi çok sorumlu hissediyoruz” dedi. Sözlerine Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün geldiği nokta hakkındaki değerlendirmeleriyle devam eden ÖRS, bu sempozyumun 90. yıla denk gelmiş olmasının ümit vaat edici olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan GÖNEN konuşmasına tüm katılımcıları üniversitesinde ağırlıyor olmaktan dolayı memnuniyetini ifade ederek başladı. GÖNEN, konu ile ilgili akademisyen ve araştırmacıları bir araya getirmiş olmanın ülkemizin yakın dönem tarihine ışık tuttuğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Atatürk Araştırma Merkezi Prof. Dr. Mehmet Ali BEYHAN konuşmasına: “Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu aziz kahramanları rahmetle ve minnetle anmak bizim için en büyük borçtur” diyerek başladı. Bir hafta sonra Cumhuriyetin 90. yılını kutlayacağımızı belirten BEYHAN, nüfusun bir ülke için en önemli unsur olduğunu vurgulayarak, “Bu nüfusu besleyecek öz kaynaklara sahip, kendine yeten ve üretken bilgisi olan bir ülkenin güçlü ve bağımsız olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Bu sempozyumun 90 yıllık yakın tarihimizin bir muhasebesini ortaya koyması temennisi ile sözlerine son verdi.

Program kapsamında iki gün boyunca III, IV ve V olmak üzere üç ayrı salonda gerçekleşen paralel oturumlarda toplam74 sunum yapıldı.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden akademisyenlerin de bulunduğu sempozyumda Azeri diplomat Nadir İbrahimov’un aile arşivinde bulunan, Mustafa Kemal Atatürk’ü başta İbrahim Ebilov ve diğer Azeri diplomatlarla gösteren nadir bir fotoğraf da kurumumuza hediye edilmiştir.

Sempozyumun üçüncü günü ise sosyal programa ayrıldı. Bu kapsamda İnönü Savaşlarının gerçekleştiği Metristepe’ye bir gezi düzenlendi.