UKRAYNA


Kitap Hakkında

1991’de, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya’da on beş yeni devlet ortaya çıktı ve Türkiye yeni komşu devletler kazandı. Bu komşulardan biri de Türkiye Cumhuriyeti tarafından 16 Aralık 1991’de bağımsızlığı tanınan Ukrayna’ydı. Ukrayna’nın 1991’de bağımsızlığını ilan etmiş olması, bu ülkenin Türkiye için daha önce var olmayan yeni bir komşu olduğu anlamına gelmiyor. Aslında bu ülke insanlarıyla birlikte bin yılı aşkın uzun bir geçmişe sahiptir. Ukrayna ve Ukrayinler, sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin değil, Osmanlı Devleti, Kırım Hanlığı ve uzun süre Avrasya bozkırlarında yaşamış birçok Türk halkının da komşusuydu.

Dünyanın devam etmekte olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nı izlediği bu dönemde, savaşa neden olan olaylara tam anlamıyla hâkim olmak için Ukrayna’nın tarihini ve jeopolitik dinamiklerini anlamak daha da fazla önem taşıyor. Bu kitap, Türkiye’deki okurlara Karadeniz’in kuzeyindeki komşumuz Ukrayna’yı daha yakından tanıtmanın yanı sıra Ukrayna’da son yıllarda yaşanan gelişmeleri tarihsel arka planın ışığında anlatmayı amaçlamaktadır. Günümüzde Ukrayna tarihinin Rus yorumları hâlâ oldukça yaygın olsa da Türk okuyucuya Ukrayna tarihinin önemli olaylarına ilişkin Rus anlatılarıyla çarpıtılmamış bir Ukrayin perspektifi iletebilmek son derece önemlidir. Ukrayna’yı Türk okuyucuya tanıtma/anlatma amacında olan bu kitap, Ukraynalı ve Türk bilim insanlarının ortak çalışmalarının ürünüdür.

Yazar Hakkında

İSMAİL AYDINGÜN

Prof. Dr. İsmail Aydıngün, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden 1990 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalında yüksek lisans, yine Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalında doktora derecelerini aldı. 1993-1996 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak çalışan Prof. Aydıngün, 1998’den bu yana Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalışmaktadır. Akademik araştırma konuları arasında; Orta Asya ve Kafkasya, Sovyet sonrası milliyetçilikler, etnik/millî kimlik oluşumu, etnik göç, sürgün halkları (Ahıska Türkleri, Kırım Tatarları), etnisite, milliyetçilik, ulusötesi topluluklar, siyaset sosyolojisi ve Türkiye siyasal düşünce tarihi yer almaktadır.

VALERİY MORKVA

Valeriy Morkva, 1977’de Ukrayna’nın Herson şehrinde doğdu. 1994 yılında Luhansk Taras Şevçenko Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okumaya başladı ve 1999 yılında onur derecesiyle mezun oldu. 1999-2000 yıllarında Kadiyivka’da (Luhansk oblastı, Ukrayna) 26 numaralı ortaokulda tarih öğretmeni olarak çalıştı. 2000 yılında Kıyiv’de Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Ahatanhel Krımskıy Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda yüksek eğitimine başladı ve 2002 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde devam etti. Bilkent Üniversitesinden yüksek lisans (2004) ve doktora (2010) derecelerini aldı. Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde çalışmış olup hâlen Dr. Öğr. Üyesi olarak Kapadokya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde çalışmaktadır. Ukrayince, Rusça, İngilizce ve Türkçe dillerini akademik seviyede kullanabilmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Künye

Yazar : Abdullah Üstün, Ayşegül Aydıngün, Erman Şan, Fatih Dönmez, Filiz Tutku Aydın, Heorhii Kasyanov, İbrahim Muradov, Muhammet Şen, Murat Yaşar, Nataliia Shlikhta, Oleksandr Halenko, Onur Uraz, Sait Ocaklı, Sezai Özçelik, Turgut Tuncel, Ufuk Aykol, Valeriy Morkva, Viktor Horobets
ISBN : 978-975-17-5781-4
Basım Yılı : 2024
Yayın No : 571
Editör : İsmail Aydıngün, Valeriy Morkva
Seri : Türk Dünyası, Tarih ve Kültür Coğrafyası Serisi
Sayfa : 792
Kapak Türü : Karton Kapak
Ebat : 16x24
Baskı : 1. Baskı
Yayına Hazırlayan : Aynur Yavuz Akengin
Kapak Uygulama : Tuğçe Açıkgöz
Mizanpaj : Recep Yalçın