Türk Dünyası Ansiklopedisi
TAKDİM
Türk Dünyası kavramı, tarihsel ve kültürel kökenleri itibariyle geniş bir coğrafyayı ve bu coğrafyada yaşayan, dil, tarih, kültür, sanat, edebiyat gibi ortak değerler etrafında birleşen ve bu sayede ortak bir kimlik ve aidiyet duygusu geliştiren Türk halklarını tanımlamaktadır. Bu kavram Orta Asya’dan Anadolu’ya, Kafkasya’dan Balkanlar’a ve Sibirya’dan Orta Doğu’ya kadar uzanan geniş bir alanı, bir kültür havzasını, içine alır.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Dünyası’nın çağımızdaki öneminin farkına vararak kendi görev alanı içerisinde, 2013 yılında Türk Devletleri ve Türk Devlet Adamları adlı iki eserin hazırlığına başlamıştır. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında teknolojinin sağladığı imkânlardan istifade ederek daha geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla eserlerin dijital ortamda yayımlanması düşüncesi gündeme gelmiştir. Akabinde dijital Türk Dünyası Ansiklopedisi’nin hayata geçirilmesine karar verilmiş ve alanında temayüz etmiş akademisyenlerle irtibat kurularak maddeler yazılmaya başlanmıştır.
Türk Dünyası Ansiklopedisi’nde, Türk medeniyetinin izlerini taşıyan coğrafyalarda kurulmuş devletlere, yetişmiş önemli şahsiyetlere, meydana gelmiş olaylara, inşa edilmiş kültür ve medeniyete, kısacası Türk coğrafyasındaki/dünyasındaki zengin tarihî birikime yer verilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın temel gayesi 21. yüzyılda Türk Dünyası’nda; Türk tarihine, tarihî şahsiyet ve hadiselerine ortak bir bakış açısı geliştirmektir. Ansiklopedi Maddeleri, Şahsiyetler, Devletler, Mekânlar ile Olay ve Olgular hakkında birincil, güvenilir kaynaklara dayanarak bilgi vermek amacıyla hazırlanmış, maddelerde konunun Türk Dünyası boyutu ile ele alınmasına ayrı bir önem verilmiştir.
Ansiklopedi; “Türk Devletleri”, Devlet Adamları”, “Tarih ve Kültür”, “Türk Toplulukları”, “Dil ve Edebiyat”, “Coğrafya ve Mekân”, Bilim ve Sanat”, “Türk Dünyasında Öncü Kadınlar” ile “Aydın ve Düşünürler” başlıklı 9 alt kategoriden oluşmaktadır.
Ansiklopedi, bir kısmı Azerbaycan Türkçesi ile yazılmış maddeleri ile 31 Aralık 2024 tarihinde yayın hayatına başlamaktadır. Dijital formatın sağladığı güncelleme ve erişim kolaylığı sayesinde, ansiklopedi içeriği düzenli olarak zenginleştirilecek ve güncel tutulacaktır.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Atatürk Ansiklopedisi’nin 29 Ekim 2020 tarihinde dijital olarak yayınlanmasının üzerinden geçen dört yılın sonunda ikinci bir dijital ansiklopediyi kamuoyu ile paylaşmanın ve dijital ansiklopedinin öncü Kurumlarından biri olma misyonunu taşımanın getirdiği sorumlulukla çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.
Türk Dünyası’nın ortak bir hafızasını oluşturma, gelecek kuşaklara aktarma ve kültürel bağları güçlendirme amacıyla hazırlanan Ansiklopedi, planlandığı şekilde araştırmacıların ve okuyucuların istifadesine sunulmuştur. Bu bağlamda Ansiklopedi maddelerinin yazarlarına, inceleyicilerine, Türk Dünyası Çalışma Grubu üyelerine, ATAM’ın önceki idarecilerine ve Yüksek Kurum uzmanlarına, personeline ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.
Detaylı bilgi ve erişim için https://turkdunyasiansiklopedisi.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Doç. Dr. Ahmet KILINÇ
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı