Türk Dünyası Ansiklopedisi erişime açıldı
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Dünyası’nın ortak hafızasını oluşturmak, bu hafızayı gelecek kuşaklara taşımak ve Türk Dünyası’nın kültürel bağlarını güçlendirmek amacıyla hazırlanan Türk Dünyası Ansiklopedisi’ni 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle araştırmacıların ve okuyucuların istifadesine sunmuştur.
Türk Dünyası Ansiklopedisi’nde, Türk medeniyetinin izlerini taşıyan coğrafyalarda kurulmuş devletlere, yetişmiş önemli şahsiyetlere, meydana gelmiş olaylara, inşa edilmiş kültür ve medeniyete, kısacası Türk coğrafyasındaki/dünyasındaki zengin tarihî birikime yer verilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın temel gayesi, 21. yüzyılda Türk Dünyası’nda; Türk tarihine, tarihî şahsiyet ve hadiselerine ortak bir bakış açısı geliştirmektir. Ansiklopedi Maddeleri, Şahsiyetler, Devletler, Mekânlar ile Olay ve Olgular hakkında birincil, güvenilir kaynaklara dayanarak bilgi vermek amacıyla hazırlanmış, maddelerde konuların Türk Dünyası boyutu ile ele alınmasına ayrı bir önem verilmiştir.
Ansiklopedi; “Türk Devletleri”, Devlet Adamları”, “Tarih ve Kültür”, “Türk Toplulukları”, “Dil ve Edebiyat”, “Coğrafya ve Mekân”, Bilim ve Sanat”, “Türk Dünyasında Öncü Kadınlar” ile “Aydın ve Düşünürler” başlıklı 9 alt kategoriden oluşmaktadır.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, 29 Ekim 2020 tarihinde dijital ortamda erişime açılan Atatürk Ansiklopedisi’nden sonra, bugün Türk Dünyası Ansiklopedisi’ni de kamuoyu ile paylaşmanın gururunu yaşıyor. Başkanlığımız, dijital ansiklopedilerin öncü Kurumlarından biri olma misyonunu taşımanın getirdiği sorumlulukla çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.
Detaylı bilgi ve erişim için https://turkdunyasiansiklopedisi.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.