Adil Hafıza Doğu Karadeniz
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, misyonu gereği her yılın Mart ve Eylül aylarında kendisine yapılan proje başvurularını, uzun ve katmanlı bir değerlendirme süreci ile desteklemektedir. Bu çerçevede 2023 yılı Mart dönemi proje başvurularından olan “Adil Hafıza Doğu Karadeniz” başlıklı projenin, desteklenmesine karar verilmiş ve anılan proje planlanan zamanda tamamlanmıştır. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU tarafından ilgili alanda çalışan geniş bir uzman kadrosu ile birlikte proje çıktılarından birisi olarak internet sitesi hazırlanmıştır.
Projenin amacı; “1914- 1922 yılları arasında Türk ve Rum ahali arasında yaşanan olaylara dair Yunanistan merkezli olarak dünya kamuoyunda yapılan Türk devleti ve milletine yönelik ithamların hiçbir gerçekliği olmadığını tarihsel kanıtlar ışığında, geçmişe dengeli ve ölçülü bir yaklaşım geliştirerek ifade etmek ve Doğu Karadeniz’e dair adil bir hafızanın daha güçlü, etkin ve yaygın bir biçimde oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır.” olarak belirtilmiştir.
Mübadele antlaşmasıyla Türk hükümeti açısından Pontusçuluk tarihe karışmış olmakla birlikte, 1980’lerden itibaren Yunan hükümeti tarafından asılsız Rum soykırım iddiaları çeşitli platformlarda dile getirilmeye başlanarak Türkiye aleyhine kamuoyu yaratılmaya çalışılmıştır. Şüphesiz Yunan hükümetinin bu tarihi gerçeklere aykırı asılsız politikaları, bölge barışına ve her iki ülke halklarının dostluğuna zarar verecektir. Bu türlü haksız ve kara propagandalara karşı iç ve dış kamuoyunu aydınlatmak, uluslararası toplumun sağduyulu davranması ve milletler arasında düşmanlık ve nefret duygularının artmasına engel olmak açısından muhakkak önem kazanmaktadır.
Adil Hafıza Doğu Karadeniz internet sitesi, yaygın etkisinin daha da geniş olmasının sağlanabilmesi amacıyla, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayındadır. İnternet sitesinde görsel malzemeler ve bibliyografya sekmesinin yanı sıra çeşitli tarihsel malzemeler ve görüşler doğrultusunda Türklere yönelik iddiaların gerçek dışılığı ve asıl mahiyetinin ortaya konulması amacıyla 25 akademisyen ve tarihçinin Türkçe ve İngilizce hazırlanan yazıları bulunmaktadır. Adil Hafıza Doğu Karadeniz projesi için www.adilhafizadk.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.