Kıbrıs Türk Alayında Görevli Dr.Binbaşı Nihat İLHAN’ı Anma Programı


Kıbrıs Türk Alayında Görevli Dr.Binbaşı Nihat İLHAN’ı Anma Programı

28 Haziran 2023

KIBRIS TÜRK ALAYINDA GÖREVLİ DR.BİNBAŞI NİHAT İLHAN’I

ANMA PROGRAMI

23-24 Aralık 2019 – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kıbrıs Adası 1571 yılında Venediklilerden alındıktan sonra 307 yıl Osmanlı hakimiyeti altında kalmıştır. Kıbrıs’ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda  kalmak   kaydıyla, İngiltere’ye devredilmiştir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İngiltere’nin ayrı saflarda yer almasının da bir sonucu olarak, İngiltere 1914’te tek taraflı bir kararla adayı ilhak etmiştir. Türkiye Ada üzerindeki İngiliz egemenliğini  Lozan Antlaşması’yla 1923’de tanımıştır.

1931 yılından itibaren Kıbrıslı Rumlar, Yunanistan ile birleşme girişimlerine başlamıştır. Kıbrıslı Rumların bu yöndeki girişimleri İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha da hızlanmıştır.

Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye, Ada’nın İngiltere’ye ait olduğu gerekçesiyle 1954 yılına kadar sessiz kalmıştır. Yunanistan’ın Kıbrıs konusunu 1954 yılında BM’nin gündemine getirmesi üzerine, Türkiye de bu soruna taraf olmak durumunda kalmıştır.

Kıbrıs Cumhuriyeti, adanın iki halkı arasında ortaklık temeline dayandırılan uluslararası antlaşmalar gereğince 1960 yılında kurulmuştur. Ancak Kıbrıs Rum kesimi, Cumhuriyetin kurulduğu şekilde yaşamasına izin vermemiş, söz konusu antlaşmalar sistemiyle vücuda gelen “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yapısını, Kıbrıs Türklerini devlet kurumlarından dışlamaya, Ada’daki varlıklarını sona erdirmeye ve nihayet Yunanistan ile birleşme (ENOSİS) yolunu açmaya yönelik olarak değiştirme girişimlerinde bulunmuştur.

Bu kapsamda Rum çetelerinin Kıbrıslı Türkleri imha planının bir parçası olarak sahneye konulan ve 21 Aralık 1963 yılında başlayan saldırılar sonucun bir çok Kıbrıslı Türk katledilmiştir. Kıbrıs’ta Akritas Planını uygulamaya başlayan Rumlar 21-26 Aralık 1963 tarihleri arasında tarihe Kanlı Noel olarak adlandırılan soykırımı başlatmıştır. Bu olaylar sırasında Lefkoşa’nın Kumsal bölgesinde Kıbrıs Türk Alayında görevli Dr.Binbaşı Nihat İlhan’ın evi basılarak eşi ve çocukları hunharca katledilmiştir.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ve Doğu Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde 23-24 Aralık 2019 tarihlerinde Tbp. Bnb. Nihat İlhan ve Şehit Ailesi Anısına: Kıbrıs Türkünün Varoluş Mücadelesi ve Kumsal Baskını konulu panel ve halen Lefkoşa’da Barbarlık Müzesi olarak bilinen müzede Elazığ İzzet Paşa Vakfı’nın kurucu üyesi merhum Dr.Nihat İlhan’ın anısını yaşatmak ve tüm şehitlerimizi saygıyla anmak için anma programı düzenlenecektir.