Çocuklar ve Gençlere Yönelik Nitelikli Yayınlar İçin Anlatı ve Kurgu Çalıştayı Tamamlandı


Çocuklar ve Gençlere Yönelik Nitelikli Yayınlar İçin Anlatı ve Kurgu Çalıştayı Tamamlandı

11 Eylül 2026

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Gençlere ve Çocuklara Yayın Hazırlamada Anlatı ve Kurgu Çalıştayı”, 9-10 Eylül 2026 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Çocuklar ve gençlere yönelik yayınlarda anlatı ve kurgu yöntemlerinin ele alındığı çalıştayın açılışında, Gençlere ve Çocuklara Yayın Hazırlama Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şimşek, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Baştuğ ve ATAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılınç konuşma yaptı.

Prof. Dr. Ahmet Kılınç, Atatürk, Millî Mücadele ve Cumhuriyet tarihine ilişkin bilgi birikiminin genç kuşaklara doğru, anlaşılır ve etkili yöntemlerle aktarılmasının önemini vurguladı. Çalıştayın, çocuk ve gençlere yönelik nitelikli yayınların hazırlanmasına katkı sağlayacağını belirtti.

İlk gün TÜBİTAK’tan Mustafa Orhan “Popüler Bilim Dili Nasıldır? Örnek Metinler Üzerinden Atölye”, İlknur Ergun “Çocuklara Yönelik Hikâye Temelli Atatürk’ü Anlatan Kitap Yazmak” ve Kibar Aktın “Çocuklar ve Gençler İçin Tarihsel Düşünme Becerileri: Örnek Metinler Üzerinden Atölye” başlıklı çalışmalar gerçekleştirdi. Ayrıca ATAM için hazırlanan kitap serilerinin mevcut durumu ile yazar, çizer ve editörlerin görüşleri değerlendirildi.

İkinci gün, Gençler ve Çocuklar İçin Eser Hazırlama Komisyonu üyeleri tarafından ATAM’ın misyon ve vizyonu doğrultusunda gençlere ve çocuklara yönelik eserlerin yazım ilkeleri ile başvuru kılavuzları ele alındı. Çalıştay, Prof. Dr. Ahmet Kılınç ve Prof. Dr. Ahmet Şimşek’in değerlendirme ve kapanış konuşmalarıyla tamamlandı.