Türkiye-Macaristan Dostluk Antlaşması’nın 100. Yıl Dönümü” Adlı Panel Kütahya’da Yapıldı.


Türkiye-Macaristan Dostluk Antlaşması’nın 100. Yıl Dönümü” Adlı Panel Kütahya’da Yapıldı.

30 Haziran 2023

Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Kültür Bakanlığı Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Türkiye-Macaristan Dostluk Antlaşması’nın 100. Yıl Dönümü” adlı panel 13 Haziran 2023 tarihinde Kütahya’da yapıldı.

Panel vesilesiyle Kütahya’da bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güner DOĞAN ve beraberindeki heyet Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım UYSAL’ı makamında ziyaret etti.

Panelin öncesinde, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının katkılarıyla Ata SIVACI ve Antik Tınılar Müzik Grubu tarafından bir müzik dinletisi icra edildi. Dinletinin ardından Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güner DOĞAN’ın yönetimindeki panele geçildi. Panelde, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram NAZIR ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal ÇOBAN konuşmacı olarak yer aldı.

Programa, Macaristan Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Peter KÖVECSI-OLÁH, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, Hukuk Müşaviri Vali Yrd. V. Mustafa DEMİR, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi KASIMOĞULLARI, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri KARADENİZ, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Arif KOLAY ve akademisyenler katıldı.

Doç. Dr. Erdal ÇOBAN konuşmasında, “Hungary” kelimesindeki “Hun” kelimesinin yaygın kanının aksine Hun Türklerinden değil “Onogur” kelimesinin zamanla değişiminden meydana geldiğini ifade etti. ÇOBAN ayrıca, günümüzde Macarcada 450 civarı Türkçe kelimenin yer aldığını vurgulayarak bitig-betü, sayı-sam gibi değişimlere atıfta bulundu. Öte yandan Macarların Kuman, Kıpçak ve Peçenek Türkleriyle karışmasına değinen Doç. Dr. Erdal ÇOBAN, Kuman Türklerinin 16. yüzyıla kadar Türkçe konuştuklarını belirtti.

Prof. Dr. Bayram NAZIR ise daha çok Kral Kossuth üzerinde durarak geniş bir şekilde Kral Kossuth’un Osmanlı Devleti’ne sığınma olayı ve sonrasında yaşanan süreç hakkında geniş bilgiler verdi. Prof. Dr. NAZIR, kralın bağımsızlık mücadelesini kaybetmesinin ardından kendisinin ve beraberindeki 7.000 civarındaki kişinin önce Vidin sonra Şumnu ve ardından Bursa üzerinden Kütahya’ya yerleşmeleri ile beraberindeki kişilerin bir kısmının Müslüman olmalarına değindi. NAZIR son olarak da Gemlik Limanı üzerinden kralın ülkeyi terk etmesi ve İngiltere’ye gitmesi hakkında konuştu.

Panel, bildiri sahiplerine katılım belgelerinin takdimiyle sona erdi.