VIII. Uluslararası Atatürk Kongresi 13-15 Ekim 2015 tarihinde Gence-Azerbaycan’da gerçekleştirildi.


VIII. Uluslararası Atatürk Kongresi 13-15 Ekim 2015 tarihinde Gence-Azerbaycan’da gerçekleştirildi.

24 Haziran 2023

Merkezimiz ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü iş birliğinde Azerbaycan’ın tarihî Gence şehrinde 13-15 Ekim 2015 tarihlerinde VIII. Uluslararası Atatürk Kongresi gerçekleştirildi. Teması Kafkas coğrafyası olan ve 14 ülkeden 86 katılımcının iştirak ettiği Kongre’nin açılışı Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde yapıldı. Katılımcılar açılış öncesi Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Haydar Aliyev’in anıtına ülkelerini temsilen kırmızı güller bıraktılar.

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Yagub MAHMUDOV’un sunumlarıyla; Merkez Başkanımız Prof.Dr.Mehmet Ali BEYHAN, Gence Valisi Elmar VELİYEV, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr.Derya ÖRS ve Gence Başkonsolosumuz Orhan IŞIK birer açılış konuşması yaptılar. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul TÜRKEŞ’in ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV’in Kongre ile ilgili mesajları okundu. Başkanımız Prof.Dr.Mehmet Ali BEYHAN’a, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Tarih Enstitüsünce fahri doktora verildi.

Açılışın ardından oturumlara geçildi. İki gün gerçekleşen sunumlarda aynı anda üç farklı salonda toplam sekizer oturum ve Merkez Başkanımızın moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. İlk gün öğleden sonraki oturumlar, Kafkas İslam Ordusu’nun komutanı olan Nuri (Killigil) Paşa’nın karargâh olarak kullandığı ve bugün Aqrar Üniversitesi olarak hizmet veren binada gerçekleştirildi.

İkinci günün sonunda Merkez Başkanımız Prof.Dr.Mehmet Ali BEYHAN, Gence Valisi Elmar VELİYEV, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr.Derya ÖRS’ün katılımlarıyla bir değerlendirme oturumu yapılmıştır. İki kardeş ülkenin iş birliği ile gerçekleşen bu büyük ve mühim organizasyonda sunulan bildiriler 2016 yılı sonuna kadar kitap olarak basılıp kamuoyunun istifadesine sunulacaktır.