Milletin Sesi Mehmet Akif Ersoy


Kitap Hakkında

TAKDİM

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM), 1983 yılında, Anayasa’nın 134. maddesi uyarınca kurulmuş olup, Mustafa Kemal Atatürk, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti tarihine dair bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Yurt içi ve yurt dışındaki paydaşlarıyla iş birliği içinde, monografik eserler, seçkin indekslerde taranan ATAM Dergisi, sempozyumlar, konferanslar, paneller, kongreler ve projeler üreterek tarih bilincini güçlendirmeyi hedeflemektedir. ATAM, 650’e yakın basılı ve e-yayını ile uluslararası yayınevi niteliğine sahiptir. Bu yayınlar arasında yabancı dillerde eserler de bulunmaktadır. ATAM bütün faaliyetlerinin yanı sıra Atatürk ve Türk Dünyası konulu çevirim içi ansiklopediler ile geçmişin mirasını geleceğe taşıyan akademik bir köprü olarak, alanında yetkin araştırmacılarla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dönüm noktalarını aydınlatmayı sürdürmektedir. Bu bağlamda, ATAM öncelikle, akademik ilkelerle yazılan ve 12 milyona yaklaşan erişim sağlanmış 1300’ün üzerinde maddeyi barındıran Atatürk Ansiklopedisi için hazırlanan “Atatürk Ansiklopedisi Mobil Uygulaması'nın ardından “Türk Dünyası Ansiklopedisi Mobil Uygulaması'nı hizmete açarak kamuoyuna doğru bilgiyi çağın gereklerine uygun şekilde sunmaktadır.

Misyonu Atatürk, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve araştırma sonuçlarını yaymak olan Atatürk Araştırma Merkezi aynı zamanda Millî Mücadele’de ve Cumhuriyet döneminde önemli görevler alan, topluma mal olmuş şahsiyetlerle ilgili de yayınlar yapmaktadır. Bu yayınlardan birisi de ikinci baskısını yaptığımız Mehmet Akif Ersoy’un hayatının çeşitli yönleriyle ele alındığı, İstiklal Marşımızın yazılışı ve Mehmet Akif’in Millî Mücadele dönemindeki katkılarının ele alındığı ‘Milletin Sesi Mehmet Akif Ersoy’ adlı eserdir.

Büyük şair, fikir adamı, edebiyatçı, siyasetçi, vatansever Mehmet Akif Ersoy Millî Mücadele’ye katılmadan önce Birinci Dünya Savaşı içinde de devlet hizmetinde görevler almıştır. Mehmet Akif’in Millî Mücadele’ye katılma düşüncesinin fiiliyata geçmesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği etkili olmuştur.29 Nisan 1920’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Konya’da bulunan 12.Kolordu Komutanı Fahrettin (Altay) Bey’e Mehmet Akif’in Burdur’dan milletvekili seçilmesinin temini için şu telgrafı göndermiştir. ‘’İstifasında musir bulunan Burdur livası Büyük Millet Meclisi Azası ve ahzı asker Miralay İsmail Beyefendinin yerine, livayı mezkûr Büyük Millet Meclisi azalığına Ankara’da bulunan şair Mehmet Akif Beyefendi’nin intihabının temin ve neticenin iş’ar buyurulmasını rica ederim”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu isteğinden sonra Mehmet Akif Ersoy 5 Haziran 1920’de Burdur mebusu seçildi. Zaman zaman Eskişehir, Burdur, Sandıklı, Dinar, Afyon, Antalya, Konya, Kastamonu gibi şehirlerde halka ve diğer bazı mebuslarla beraber cephelerde askerlere hitaben Millî Mücadele’yi teşvik eden konuşma ve vaazlarını sürdürmüştür. Ülkenin, devletin ve milletin içine düştüğü olumsuz ve hayati ortamda Kuvayı Milliye, Millî Mücadele ve Ankara Hükümeti tarafında yer alıp, kendisine verilen görevleri layıkıyla yaparak Millî Mücadele’ye destek sağlayan, halkın, ordunun ve Meclisin moral ve motivasyonunun artmasında olumlu katkıları olan Mehmet Akif bu dönemde yaptığı faaliyetlerle tarih ve millet nezdinde kendisine önemli ve ölümsüz bir yer edinmiştir.

Birinci baskısı 2020 yılında yapılan bu eserde Mehmet Akif Ersoy’un, edebi yönü, manzum ve mensur eserleri, İstiklal Marşını yazması ve hayatının çeşitli yönleri ele alınmıştır.

Eser dipnotsuz yazıldığı için okuyuculara rahat bir okuma imkânı da sağlamıştır. Eseri titizlikle hazırlayan Adnan Yılmaz’a, inceleyicilerine ve katkıda bulunan akademisyenlere, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs’e ve bu baskıda emeği geçen Yüksek Kurum Uzmanı Nilgün İnce’ye ve idari personele teşekkür ederim. Çağdaş, gelişmiş ve her yönüyle kalkınmış bir ülke hedefleyen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve gelişimine katkı sağlayan bütün kahramanlarımızı, istiklal ve istikbal uğruna canını ortaya koyan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyorum.

Bu eserin; “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen Mehmet Akif Ersoy’un bu sözleriyle hür ve bağımsız bir milletin ne denli önemli olduğunun da farkındalığını göstermiş olmasını temenni ediyorum.

Prof. Dr. Ahmet KILINÇ
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı

Yazar Hakkında

Adnan YILMAZ

1954 yılında Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Gürün'de tamamladı.

1977 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Sırasıyla, Kaymakam, Mülkiye Müfettişi, Mülkiye Başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı, Düzce Valisi, Merkez Valisi olarak görev yaptı.

Boğazlıyan ve Çilimli İlçe Belediye Meclisleri tarafından fahri hemşehri beratına layık görüldü.

3 Ocak 2019 tarihinden emekli oldu. 41 yıl Mülki İdare Amiri ollarak hizmet verdi.

Emekliliğini araştırmacı-yazar olarak geçiren yazar, bugüne kadar gençliğin milli ve manevi duygularını canlı tutmaya yönelik dört kitap yayınladı. 'Prof.Dr. Aziz Sancar-Mardin'den Nobel'e Uzanan Bir Ömür ve Sezai Karakoç'un vefatı üzerine yazdığı 'Sezai Karakoç ve Diriliş Gençliği' adlı eserleri de yayınlamıştır.

Birden çok Bakan ve Vali tarafından görevlerindeki üstün başarısından dolayı takdirname ille taltif edildi.

Evli ve üç çocuk babasıdır.

Künye

Yazar : Adnan YILMAZ
ISBN : 978-975-17-6515-4
Basım Yılı : 2026
Yayın No : 480
Dil : Türkçe