Atatürk Araştırma Merkezi Makedonya’da


Atatürk Araştırma Merkezi Makedonya’da

10 Haziran 2024

Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrupa’daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu Projesi kapsamında 04 Haziran’da T.C. Üsküp Büyükelçiliği himayelerinde, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Uluslararası Balkan Üniversitesi iş birliğinde “Mustafa Kemal Atatürk ve Manastır Askerî İdadisi” paneli gerçekleştirildi. Panelin açış konuşmaları, ATAM Bilimsel Çalışmalar Müdürü Ömer Orhan, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Seyhan İbrahimi ve Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy tarafından yapıldı.
Açış konuşmalarının ardından panel, Prof. Dr. Selma Yel moderatörlüğünde başladı. Panelde Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Sevtap Demirci ve Prof. Dr. Selma Yel’in yanı sıra Uluslararası Balkan Üniversitesinden Doç. Dr. Murat Yusuf Önem ve Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Destanov konuşmalarını gerçekleştirdi.
Panel konuşmalarında; Manastır Askerî İdadisinde aldığı eğitimin Mustafa Kemal’i Atatürk yaptığına dikkat çekilirken Makedonya’dan “Osmanlı’nın sürekli ağrıyan azı dişi” olarak bahsedildi. Balkanların kültürel ve dinsel çeşitliliği üzerinde durularak “coğrafya kaderdir” söyleminin altı çizildi.
Atatürk Araştırma Merkezi heyeti; Panel etkinliği kapsamında T.C. Üsküp Büyükelçiliği, TİKA, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret ederek Kurumlar arasında karşılıklı iş birliğini geliştirme hususunda görüş alışverişinde bulundu, ATAM yayınları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
5 Haziran tarihinde ise günümüzde müze olarak kullanılan Manastır Askerî İdadisi ziyaret edildi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrupa’daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu Projesi kapsamında gerçekleştirilen tüm etkinliklerin çıktısı kitap olarak yayınlanarak 2024 yılı sonunda kamuoyunun istifadesine sunulacaktır.