10. Uluslararası Atatürk Kongresi Tamamlandı.


10. Uluslararası Atatürk Kongresi Tamamlandı.

14 Kasım 2023

10. Uluslararası Atatürk Kongresi, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından 8-9 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Kongre öncesi, 7 Kasım’da Yüksek Kurum Başkanı  BE Sayın Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanvekili Doç. Dr. Güner Doğan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Yüksek Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, bilim kurulu üyeleri ve kurum personelinin katılımıyla   Anıtkabir ziyareti gerçekleştirildi. Atatürk’ün kabrine çelenk konulması ve  saygı duruşunun ardından Prof. Dr. Derya Örs, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

Kongre 8 Kasım’da Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın göndermiş olduğu tebrik mesajı ile açıldı. Ardından açış konuşmalarına geçildi. Açış konuşmaları Prof. Dr. Derya Örs  ve T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan tarafından yapıldı. Örs, zor ve kısıtlı şartlar altında bize cumhuriyeti ve inkılaplarını emanet eden başta Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı anarak başladığı konuşmasını başkanı olduğu kurumların işlevleri ve devraldığı mirasını vurgulayarak sonlandırdı. Nadir Alpaslan ise 100 yıllık Cumhuriyetin birikimlerine değinerek başladığı konuşmasında, bu birikimlerden biri olan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve diğer bağlı kurumların gurur duyulacak işler başardığını, cumhuriyetin ikinci yüzyılında da bunun devam edeceğini ifade etti.

Kongre açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Hikmet Özdemir tarafından “Atatürk ve Liderlik Mirası” başlıklı açılış konferansı verildi. Konferansın sonunda Prof. Dr. Hikmet Özdemir’e Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen tarafından Atatürk Araştırma Merkezi yayınları arasından yeni çıkan ‘Atatürk’ adlı eseri kendisine takdim edildi. Prof. Dr. Sevtap Demirci’nin oturum başkanlığında, Prof. Dr. Stefano TRINCHESE, Doç. Dr. Fabio GRASSİ ve Dr. Edit TASNADİ’nin katılımıyla gerçekleştirilen Atatürk Özel Oturumu’nun ardından, kongre iki gün boyunca 4 salonda 6 farklı oturum ile devam etti. Kongre’ye 11 ülkeden 20’ye yakın yabancı bilim insanı katıldı ve 105 bildiri sunuldu. Geniş bir konu yelpazesinde gerçekleştirilen etkinlikte disiplinler arası bir yaklaşımla Türkiye’nin yüz yıllık birikimi ele alındı. Cumhuriyetin Kuruluş Dönemi, Uluslararası Politika,  Basın ve Sinema, İç Politika ve Kültür Çalışmaları gibi birçok konu bilim insanları tarafından kongrede sunuldu.

Değerlendirme ve Kapanış oturumu, Kurum Başkan Vekilimiz Doç. Dr. Güner Doğan’ın başkanlığında, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ ve Prof. Dr. Haluk Selvi tarafından gerçekleştirildi. Program, kırk yıllık süre zarfında düzenlenen tüm Atatürk Kongrelerine katılmış olan Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Cicioğlu’na teşekkür plaketi takdimi, anı fotoğrafı çekimi ve akşam yemeğinin ardından sona erdi.